Καλέστε μας στο: +30 2315-505205

Όζον σε Βιομηχανία

 

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΗΣ ΟΖΟΝΟΠΟΙΗΣΗΣ

Η χρήση όζοντος είναι ένας φυσικός,ασφαλής και αποτελεσματικός τρόπος βελτίωσης της μικροβιολογικής ασφάλειας του περιβάλλοντος και των επιφανειών.
Είναι ιδανικό για την εξάλειψη των βακτηρίων,των μυκήτων,της μούχλας, διαφόρων ιών και ιδιαίτερα τα μικρόβια,τόσο στις δημόσιες όσο και στις ιδιωτικές περιοχές.
Το όζον, στην πραγματικότητα, προσβάλλει τις διάφορες οργανικές ενώσεις και τις οξειδώνει.

Κύριες εφαρμογές στη χρήση του όζοντος:

Νερό:

 • Σύστημα επεξεργασίας του νερού στην είσοδο των διαφόρων υποδομών στο χώρο της υγείας
 • Σύστημα επεξεργασίας του κυκλώματος νερού των διαφόρων υποδομών στο χώρο της υγείας ( εξάλειψη της λεγιονέλας).
 • Σύστημα επεξεργασίας του νερού των δεξαμενών( υδρομασάζ ) για την φυσική αποκατάσταση.

Αέρας:

 • Σύστημα επεξεργασίας αέρα με εξοικονόμηση ενέργειας.
 • Σύστημα εξολόθρευσης των βακτηρίων, απολύμανση των: ΚΚΜ, αεραγωγών, επιφανειών, χώρων (νόσος των λεγεωνάριων).

 

ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΑΕΡΑ ΜΕ ΟΖΟΝ

Η Evergreen Tecno plants μελετάει,σχεδιάζει και κατασκευάζει μηχανήματα,δίκτυα και προηγμένα τεχνολογικά συστήματα για την επεξεργασία του αέρα και του νερού.
Όλα τα μηχανήματα που προτείνουμε είναι αποτέλεσμα πολύχρονων ερευνών,σχεδιασμού και επαλήθευσης.Η αποστολή μας είναι η προώθηση εναλλακτικών λύσεων φιλικών προς το περιβάλλον ώστε να είμαστε σε θέση να ικανοποιούμε τις ανάγκες των πελατών.
Οι προτεινόμενες λύσεις βελτιώνουν τον μικροβιολογικό κίνδυνο,επιτυγχάνοντας εξαιρετικά αποτελέσματα με ιδιαίτερη προσοχή με πλήρη σεβασμό στο περιβάλλον.
Η χρήση του όζοντος στον αέρα είναι ένα φυσικό σύστημα,αποτελεσματικό και σίγουρο για την βελτίωση της μικροβιολογικής ασφάλειας των χώρων και των επιφανειών.
Είναι ιδανικό για την εξάλειψη των βακτηρίων,μούχλας,ιών και την απόσμηση του εσωτερικού αέρα.

Στον αέρα μεταφέρονται δια μέσου των σωματιδίων της σκόνης, άπειρα βακτήρια και ιοί που είναι η πηγή της κακοσμίας και των διαφόρων αλλεργιών του αναπνευστικού μας συστήματος.
Με τα συστήματά μας μπορούμε να τα αδρανοποιήσουμε και να πετύχουμε την αίσθηση της φρεσκάδας και της ευεξίας στους εσωτερικούς χώρους.
Το όζον είναι ένα φυσικό αέριο που προέρχεται από το τρισθενές οξυγόνο.
Στη φύση δημιουργείται κατά την διάρκεια των καταιγίδων,από τις ηλεκτρικές εκκενώσεις που παράγουν οι κεραυνοί,στην ατμόσφαιρα με ακτινοβολία από τις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου.Στα βουνά υπάρχει σε μεγαλύτερες συγκεντρώσεις με συνέπεια να έχουμε την αίσθηση της ευεξίας και του καθαρού αέρα. Παρουσιάζεται σαν άχρωμο αέριο με οξεία και διεισδυτική οσμή.

Το μοριακό βάρος του όζοντος είναι ίσο με 48 g/mol, σε πίεση 1 atm το σημείο τήξης είναι στους – 192,5 °C και το σημείο βρασμού είναι στους 111,9 °C.
Η υψηλή αντιδραστικότητά του και η αυτοφυής αποσύνθεσή του σε οξυγόνο,καταστούν το όζον ως αέριο με υψηλές δυνατότητες χρήσης για την επεξεργασία του αέρα.
Χάρις στην υψηλή οξειδωτική δράση (2.07 V),δεύτερο μετά το φθόριο,είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό για την εξάλειψη ή την αδρανοποίηση των βακτηρίων,μούχλας,ζύμης,παράσιτων και ιών.

Το όζον δρά επιτιθέμενο,διά μέσου ενός οξειδωτικού μηχανισμού και τις γλυκοπρωτεΐνες και τα γλυκολιπίδια μεταβάλλοντας τα ενδοκυττάρια ένζυμα RNA και DNA.
Η βλάβη της κυτταρικής μεμβράνης επιφέρει τον κυτταρικό θάνατο.
Εξ’ αιτίας της μεγάλης αστάθειας,σε λίγα λεπτά από την παραγωγή του μετατρέπεται σε οξυγόνο,άρα σε ένα αέριο με μηδενική επαφή με το περιβάλλον.
Σε χώρους και σε γραφεία με μεγάλη συγκέντρωση,όταν τα εκκενώσουμε από το προσωπικό,η εισαγωγή αέρα εμπλουτισμένου με όζον μας επιτρέπει τη μείωση της βακτηριακής μόλυνσης.

Η εισαγωγή μπορεί να γίνει δια μέσου των δικτύων κλιματισμού εισάγοντας στις Κεντρικές Κλιματιστικές Μονάδες συστήματα παραγωγής όζοντος σε χαμηλές συγκεντρώσεις.
Εκτός από τα μόνιμα συστήματα μπορούμε να εφαρμόσουμε κινητά συστήματα που μετακινούνται εύκολα από τον ένα χώρο στον άλλο,με δυνατότητα αλληλεπίδρασης με το σύστημα εξαερισμού ή με τα συστήματα τύπου split τοίχου ή οροφής.Στον αέρα,επιπλέον,υπάρχουν άπειρα μικροσωματίδια με δυνατότητα γρήγορης μετακίνησης από τον ένα χώρο στον άλλο.Ένα από τα κυριότερα μέσα μετάδοσης της μικροβιολογικής μόλυνσης είναι σίγουρα η σκόνη.Γι’αυτό το λόγο είναι σημαντικό να προνοήσουμε με τα κατάλληλα συστήματα για την απομάκρυνση της σκόνης.Επιπλέον πρέπει να επισημανθεί ότι τα παραδοσιακά συστήματα φιλτραρίσματος που χρησιμοποιούνται κυρίως για την επεξεργασία του αέρα είναι σχεδόν πάντα ανίκανα να μειώσουν το βακτηριακό φορτίο.
Κάθε φίλτρο,ανεξαρτήτως από τον βαθμό φιλτραρίσματος που επιτρέπει,έχει ως μοναδικά σκοπό την παρακράτηση των προσμείξεων που υπάρχουν στον αέρα και όχι να τις καταστήσουν αδρανείς από μικροβιολογική άποψη.

Η συνεργία μεταξύ ηλεκτροστατικού φίλτρου και συστημάτων όζοντος αποφέρει υψηλά ποιοτικά standard ως προς τον μικροβιολογικό έλεγχο των χώρων καθώς και των στοιχείων του δικτύου επεξεργασίας του αέρα (αεραγωγοί, φίλτρα, ΚΚΜ).
Η Evergreen Tecno Plants είναι σε θέση να προτείνει συστήματα επεξεργασίας του αέρα με όζον,καθώς και μετακινούμενες μονάδες.
Τα μηχανήματά μας μπορούν να παραδοθούν και με ηλεκτροστατικά φίλτρα και να μειωθεί έτσι το κόστος συντήρησης των δικτύων.

Παραθέτουμε μερικά πλεονεκτήματα που επιτυγχάνουμε με την εφαρμογή των τεχνολογιών της Evergreen:

 1. Μείωση εκπομπής βλαβερών ουσιών στο περιβάλλον.
 2. Αντικατάσταση των αναγκαίων χημικών ουσιών για την επίτευξη των standard των κανόνων υγιεινής.
 3. Μείωση του χρόνου και της συντήρησης για την πραγματοποίηση της απολύμανσης των χώρων εργασίας.
 4. Μείωση του κόστους αγοράς των προϊόντων για την υγιεινή των χώρων.
 5. Ολική εξάλειψη των χημικών καταλοίπων στις επιφάνειες και στους χώρους παραγωγής και εργασίας.
 6. Εγγύηση για την αδρανοποίηση βακτηρίων, μούχλας, και ζύμης στις επιφάνειες και σε περιοχές των χώρων που είναι δύσκολο να τις φθάσουμε.
 7. Εξάλειψη των ανεπιθύμητων οσμών.
 8. Βελτίωση και επιμήκυνση της διατήρησης των τροφών.

ΤΥΠΙΚΟ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΓΙΑ ΝΕΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΑΕΡΑ
ΝΕΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΑΕΡΑ

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

1) ΑΥΤΟΜΑΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ ΤΩΝ ΚΚΜ ΜΕ ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΕΚΤΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ.

 

Η EVERGRREN TECNO PLANTS ανέπτυξε ένα αυτόματο σύστημα για την απολύμανση της ΚΚΜ.Σε αντιδιαστολή με τα συστήματα με λαμπτήρες που λειτουργούν με ακτινοβολία σε μια επιφάνεια και / ή στον αέρα,τα δικά μας συστήματα που λειτουργούν με όζον πετυχαίνουν τον κορεσμό στο εσωτερικό της ΚΚΜ ενεργώντας ομοιόμορφα σε όλα τα εξαρτήματα (στοιχείο / φίλτρα / ανεμιστήρες / περίβλημα).
Χάρις στην οξειδωτική δράση του όζοντος παρέχεται η εγγύηση για την αδρανοποίηση των βακτηρίων και των ιών.
Το σύστημα είναι εντελώς αυτόματο και η διαχείριση γίνεται από ηλεκτρονικό πίνακα δικής μας εφεύρεσης.
Ο πίνακας είναι εφοδιασμένος και με αισθητήριο ανίχνευσης του όζοντος στον αέρα με δυνατότητα αναλογικής λειτουργίας,διαχείρισης και ελέγχου ολόκληρου του κύκλου της απολύμανσης.
Ο κύκλος απολύμανσης της ΚΚΜ γίνεται χειροκίνητα όταν το δίκτυο είναι εκτός λειτουργίας.
Ο πίνακάς μας είναι σχεδιασμένος για να συνδεθεί με τον γενικό ηλεκτρικό πίνακα της ΚΚΜ,με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούμε να κλείνουμε τις περσίδες εισόδου και εξόδου.

Με αυτόν τον τρόπο η ΚΚΜ γίνεται ένας χώρος σχεδόν ερμητικά κλειστός και με το χειροκίνητο ή αυτόματο χειριστήριο ξεκινάει ο κύκλος απολύμανσης.
Ως εκ τούτου η γεννήτρια ηλεκτρικής εκκένωσης μπαίνει σε λειτουργία με συνέπεια τον κορεσμό της ΚΚΜ με ομοιόμορφο τρόπο δια μέσου σωλήνων από PVC εφοδιασμένοι με διανομείς τοποθετημένοι σε κάθε περιοχή (στοιχεία / φίλτρα, κτλ).
Ο ανιχνευτής του όζοντος καθορίζει αναλογικά την παραγωγή του όζοντος έως το επίπεδο κορεσμού που καθορίσαμε(π.χ. 1 ΡΡΜ).

 

 

Όταν πετύχουμε την τιμή που καθορίσαμε,η γεννήτρια σταματάει τη λειτουργία της από τον πίνακα και θα το διατηρήσει για 3 ώρες έως το επίπεδο κορεσμού που καθορίσαμε(ON/OFF σε μια σειρά επιπέδων αναφοράς του όζοντος).
Όταν τελειώσει η πρώτη φάση, ο πίνακας αυτόματα προβλέπει την μετατροπή του όζοντος σε πλεόνασμα σε οξυγόνο με βεβιασμένη μετακίνηση του αέρα στο εσωτερικό της ΚΚΜ για περίπου δύο ώρες επαναφέροντας την συγκέντρωση του όζοντος έως το κατώτατο όριο ασφαλείας (0,02 ΡΡΜ).
Ο αυτόματος κύκλος κλείνει επαναφέροντας τις περσίδες στην αρχική θέση.
Όλα τα εξαρτήματα του συστήματος απολύμανσης βρίσκονται στο εσωτερικό ενός κιβωτίου προκατασκευασμένου στην ΚΚΜ.

ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΟΖΟΝΤΟΣ ΣΕ ΙΟΥΣ, ΒΑΚΤΗΡΙΑ, ΣΠΟΡΙΑ, ΜΥΚΗΤΕΣ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΖΩΑ
Αδρανοποίηση των ιών και των βακτηρίων με όζον
ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Ένα από τα ποιο σημαντικά θέματα της τρίτης χιλιετίας στην ανθρωπότητα είναι σίγουρα η μικροβιολογική ασφάλεια.Η παγκοσμιοποίηση των αγορών που κρίνεται απαραίτητη για την παγκόσμια οικονομία μπορεί ωστόσο να είναι μία από τις κύριες αιτίες της διάδοσης ασθενειών που προέρχονται από τα βακτήρια και ιούς που συχνά είναι η αιτία για την προέλευση αρκετών ασθενειών και στις χειρότερες περιπτώσεις την απώλεια ανθρώπων.
Τα τελευταία χρόνια έχουμε παρακολουθήσει την εμφάνιση νέων ασθενειών.Η SARS,οι τρελές αγελάδες,η νόσος των πτηνών οι οποίες προστέθηκαν σε γνωστές ασθένειες όπως η νόσος των λεγεωνάριων και η λεγιονέλλα.
Για παράδειγμα στο χώρο των τροφίμων,η σίγουρη και υγιής ελεύθερη κυκλοφορία των τροφίμων,είναι ένα βασικό συστατικό της αγοράς και συμβάλει σημαντικά στην υγεία και την ευεξία των πολιτών,καθώς και τα κοινωνικά και οικονομικά συμφέροντά τους.
Πρέπει να παρέχεται εγγύηση για υψηλό επίπεδο προστασίας της ζωής και της ανθρώπινης υγείας στην εκτέλεση της κοινοτικής πολιτικής.
Η ελεύθερη κυκλοφορία των τροφίμων στο εσωτερικό της κοινότητας μπορεί να γίνει μόνο εάν οι κανόνες ασφαλείας για τα τρόφιμα δεν παρουσιάζουν βασικές διαφορές μεταξύ των κρατών της κοινότητας.
Υπάρχουν βασικές διαφορές σε σχέση με τις έννοιες,τις αρχές και τις διαδικασίες όσον αφορά την νομοθεσία μεταξύ των κρατών μελών σχετικά με τα τρόφιμα.
Αυτές οι διαφορές μπορούν να εμποδίσουν την ελεύθερη κυκλοφορία των τροφίμων και έτσι να δημιουργήσουν συνθήκες ανταγωνιστικότητας ανομοιογενής με συνέπεια την άμεση επίπτωση στην ομαλή λειτουργία της εσωτερικής αγοράς.
Αρα πρέπει να προχωρήσουν στην προσέγγιση αυτών των εννοιών και των αρχών ώστε να υπάρχει κοινή βάση για την διάθεση των τροφίμων και των ζωοτροφών από τα κράτη μέλη και από την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Κατά την αναθεώρηση της νομοθεσίας για τα τρόφιμα(<< πακέτο για την υγιεινή>>),η οδηγία επιδιώκει να καθιερώσει τους όρους εμπορίας των ζωικών προϊόντων και τους περιορισμούς που ισχύουν για τα προϊόντα με προέλευση από τρίτες χώρες.

Οδηγία 2002 / 99 / CE της 12 Δεκεμβρίου 2002

Κανόνες υγειονομικού ελέγχου που ρυθμίζουν την παραγωγή,τον μετασχηματισμό,την διανομή και την εισαγωγή των ζωικών προϊόντων που προορίζονται για κατανάλωση από τους ανθρώπους.Η παρούσα οδηγία βελτιώνει τους κανόνες υγειονομικού ελέγχου και γίνεται ποιο αυστηρή για τα προϊόντα που αναφέρονται στην οδηγία.
Η οδηγία ρυθμίζει όλες τις φάσεις της παραγωγής ζωικών προϊόντων,την πρωτογενή παραγωγή, τον μετασχηματισμό,την αποθήκευση και την πώληση.
Αυτή εφαρμόζεται και σε ζωντανά ζώα που προορίζονται για κατανάλωση από τον άνθρωπο.Η Οδηγία επίσης καθορίζει τους κανόνες υγειονομικού ελέγχου που πρέπει να εφαρμόζονται σε όλες αυτές τις φάσεις.
Αλλά η μικροβιολογική ασφάλεια δεν αφορά μόνο τις πτυχές της βιομηχανίας τροφίμων(Η διατροφή είναι μία από τις βασικές αιτίες του καρκίνου),αλλά και τον σεβασμό της ισχύουσας νομοθεσίας για την ασφάλεια των εργαζομένων και την υγεία τους στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις καθώς και στην γεωργία και στις βιοτεχνίες,σε εφαρμογή του Νόμου 626/94.
Η προστασία των εργαζομένων,η μείωση του κινδύνου από την έκθεση σε χημικές ουσίες είναι ένα άλλο θέμα με διεθνές ενδιαφέρον.
Υπάρχουν ακόμη πολλά ατυχήματα και δυστυχώς και θάνατοι στους χώρους εργασίας που προέρχονται σε πολλές περιπτώσεις από τον μικροβιολογικό κίνδυνο που υπάρχει στις υποδομές.
Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην απόκτηση,στην εγκατάσταση,στην ανακατασκευή και στην τροποποίηση των εγκαταστάσεων,εξοπλισμό και συσκευές¨.

 • Στην αύξηση των προστατευτικών μέτρων από ατυχήματα.
 • Στη μείωση της έκθεσης των εργαζομένων στα χημικά προϊόντα,φυσικούς παράγοντες,βιολογικούς παράγοντες και
 • για την εξάλειψη ή την μείωση της χρήσης επικίνδυνων ουσιών από τον παραγωγικό κύκλο.Επίσης δεν πρέπει να υποτιμήσουμε τη σχετική νομοθεσία για την υποχρέωση του καθαρισμού και της συντήρησης ώστε να αποφύγουμε την διάδοση προσμείξεων στους χώρους δια μέσου των αεραγωγών των συστημάτων κλιματισμού και αερισμού.

Παραθέτουμε την σχετική Νομοθεσία

 1. ΕΝ 13779
 2. Οδηγία 89/654/ΕΟΚ υγεία –ασφάλεια στους χώρους εργασίας. Παρ. 6.5.
  Τροποποιητική οδηγία 2007 /30/ ΕΚ και (EE L 165,της 27/06/2007 σελ. 21)
 3. ΠΔ 16 /1996. παρ.6.5 ελάχιστες προδιαγραφές ασφάλειας στους χώρους εργασίας σε συμμόρφωση με την Οδηγία 89/654/ΕΟΚ.
  Ολες αυτές οι οδηγίες πρέπει να εφαρμόζονται χωρίς καμία εξαίρεση σε όλες τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας του αέρα και στους νοσοκομειακούς χώρους,είτε δημόσιους είτε ιδιωτικούς αλλά και στους χώρους εργασίας.
  Οι λύσεις που βελτιώνουν την διαχείριση του μικροβιολογικού κινδύνου επιπλέον μας απλοποιούν και μας εγγυώνται την τήρηση των προϋποθέσεων για την πιστοποίηση EMAS, ISO 1400 και HACCP με πλήρη σεβασμό στη σχετική νομοθεσία.
  Στη σημερινή εποχή του σκληρού ανταγωνισμού αποκτά εξαιρετικό ενδιαφέρον για όποιον θέλει να διαφοροποιηθεί με προϊόντα σίγουρα και υψηλής ποιότητας και συγχρόνως με σεβασμό στο περιβάλλον είναι αδύνατον να μην αξιολογήσει τις αναρίθμητες ευκαιρίες που παρέχουν τα συστήματά μας.

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Το όζον δημιουργείται κατά την διάρκεια των καταιγίδων,από τις ηλεκτρικές εκκενώσεις που παράγουν οι κεραυνοί,στην ατμόσφαιρα με ακτινοβολία από τις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου.
Τα μόρια του οξυγόνου διασπώνται παράγοντας θραύσματα τα οποία, συνδυαζόμενα με άλλα μόρια οξυγόνου, παράγουν το όζον ( Ο3).Η χαρακτηριστική γεύση της φρεσκάδας και της διαύγειας στον αέρα μετά την καταιγίδα αντιπροσωπεύει το όζον που μόλις δημιουργήθηκε στη φύση.
Το όζον είναι επίσης ένα υποπροϊόν διαφόρων οξειδωτικών φωτοχημικών διεργασιών που περιέχουν υδρογονάνθρακες,οξυγόνο και υδρογόνο.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1. ΧΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΟΖΟΝΤΟΣ

To όζον είναι ένα ασταθές αέριο σε θερμοκρασία και πίεση περιβάλλοντος,με χαρακτηριστική οξεία μυρωδιά,χρώματος μπλε,δύσκολα να επισημανθεί σε χαμηλές συγκεντρώσεις.
Το όζον τήκεται στους -192,5 °C ,εξατμίζεται στους 111,9 °C και η συμπύκνωση στους -112 °C έως να σχηματίσει ένα υγρό μπλε σκούρο ιδιαίτερα εκρηκτικό,γι’αυτό το λόγο δεν πρέπει να διατηρείται σε υψηλές συγκεντρώσεις.Σε αέρια μορφή και σε χαμηλές συγκεντρώσεις δεν περιέχει κινδύνους και είναι προτιμότερο να παράγεται στον χώρο που θα γίνει η χρήση του.
Για να αποκλείσουμε κάθε πιθανότητα κινδύνου,το όζον χρησιμοποιείται συνήθως σε συγκέντρωση του 10 %.Η τεχνητή παραγωγή του όζοντος γίνεται με την υποβολή της ξηρής ατμόσφαιρας που περιέχει αέριο οξυγόνο,μοριακό,σε ηλεκτρική εκκένωση.Το όζον είναι σχετικά σταθερό σε κανονικές θερμοκρασίες και η μέση διάρκεια ζωής είναι περίπου 12 ώρες,αλλά σε υδατικό διάλυμα αυτή εξαρτάται από την καθαρότητα ή από άλλα συστατικά του νερού.
Για παράδειγμα η μέση διάρκεια ζωής του όζοντος στο αποσταγμένο νερό είναι περίπου 22 λεπτά,στο νερό της βρύσης περίπου 20 λεπτά.

1.1. Διαλυτότητα

Είναι ένα αέριο μερικώς διαλυτό στο νερό και η διαλυτότητα αυξάνει όταν η θερμοκρασία του νερού μειώνεται.
Εχει την μοναδική ιδιότητα της αυτόματης αποσύνθεσης με συνέπεια την παραγωγή αρκετών ελεύθερων ριζών με μεγαλύτερη παρουσία το υδροξείδιο (OH-).
Επειδή το όζον στο νερό είναι ποιο διαλυτό από το οξυγόνο( 13 φορές παραπάνω ),η εφαρμογή του στα συστήματα με νερό,απαιτεί τεχνικές για την εξουδετέρωση της αλληλεπίδρασης αέριο /υγρό.Γι’αυτό το λόγο πολλοί μέθοδοι που προβλέπουν την επαφή του όζοντος με το νερό μπλέκουν την διαδρομή του αερίου(που περιέχει όζον) στο υγρό.

1.2. Αντιδραστικότητα

Το όζον αντιδρά με την ολεφίνη και παράγει τα πρωτογενή οζονοειδή τα οποία αποσυντίθενται σε μονοξείδιο του άνθρακα και ενώσεις του άνθρακα.
Στους οργανικούς διαλύτες αυτές οι δύο ενώσεις ανασυντίθενται και μας δίνουν όζον.Εάν υπάρχει νερό,οι ενώσεις του άνθρακα μπορούν να αντιδράσουν για να δώσουν υδροξυδροϋπεροξείδιο το οποίο αποσυντίθεται σε υπεροξείδιο του υδρογόνου και σε ενώσεις αλδεϋδικών.
Το όζον αντιδρά πολύ εύκολα με τις αμίνες,τα θειικά και τους αιθέρες (ηλεκτρολυτικές αντιδράσεις)και σχηματίζουν με την οξείδωση προϊόντα της αλκυλική αλυσίδας.
Αντίδραση που συμβάλει στην οξείδωση του μεγαλύτερου μέρους των προσμείξεων.

1.3 Σύνθεση

Το όζον σε αέρια μορφή μπορεί να παραχθεί με διάφορους μεθόδους.Οι ποιό κοινοί είναι η ηλεκτρική εκκένωση, φωτοχημική,ηλεκτρολυτική, ραδιοχημική.
Η πρώτη βιομηχανική γεννήτρια όζοντος σχεδιάστηκε από τη Siemens το 1957 και ήταν βασισμένη στην ηλεκτρική εκκένωση.Η ηλεκτρική εκκένωση σχεδιασμένη με ξηρό αέριο που περιέχει οξυγόνο είναι σήμερα η ποιο διαδεδομένη μέθοδος για την παραγωγή όζοντος.
Η μέθοδος αυτή προβλέπει τη διαδρομή του αέρα διά μέσου ενός ηλεκτρικού πεδίου υψηλής τάσης.
Υπάρχουν αρκετές μικροεκκενώσεις διασκορπισμένες στο χώρο δια μέσου των οποίων παράγεται το όζον.Κατά τον Kogelschatz, κάθε ατομική μικροεκκενώση έχει διάρκεια ελάχιστων Nanosecond, η οποία όμως είναι 2,5 ή και 3 φορές μεγαλύτερη στον αέρα παρά στο καθαρό οξυγόνο.
Ο αέρας όταν διέρχεται δια μέσου μιας ηλεκτρικής εκκένωσης παράγει όζον.
Για να δημιουργηθεί το τόξο είναι απαραίτητος ελάχιστος ηλεκτρισμός των 5000 volt.
Το τυπικό εύρος όπου πραγματοποιούνται οι διεργασίες κυμαίνεται από τα 5000 volt με συχνότητα 1000 Hz στα 16000 volt με συχνότητα τα 50 H (κύρια συχνότητα ).
Αέρας και οξυγόνο με την κατάλληλη συμπύκνωση και αφύγρανση, σε ελάχιστη θερμοκρασία τους –60°C διαπερνούν το τόξο.
Ελεύθερα ηλεκτρόνια (e )που περιέχονται σε αυτή προκαλούν την διάσπαση του δεσμού που υπάρχει στο μόριο του οξυγόνου ( Ο2 ).
Αυτό επιτρέπει την απελευθέρωση ατόμων του μονατομικού οξυγόνου, τα οποία με τη σειρά τους συγκρούονται με άλλα μόρια του οξυγόνου δημιουργώντας όζον.
O2 + e = 2 O + e
O2 + O = O3
Το όζον που παράγεται από την γεννήτρια με ηλεκτρική εκκένωση ( CD ) συνήθως περιέχει από 1 % έως 3 % όζον όταν χρησιμοποιείται ξηρός αέρας και από 3 % έως 6 % όταν χρησιμοποιούμαι καθαρό οξυγόνο ως κύριο αέριο.
Με την χημική μέθοδο,το όζον παράγεται όταν το οξυγόνο εκτίθεται στις ακτίνες UV με μήκος κύματος ίσον με 140-190 nm.
Τα μεγαλύτερα μήκη κύματος, γύρω στα 250 nm,είναι ικανά να καταστρέψουν το όζον παρά να το παράγουν.
Η ενέργεια από τις υπεριώδεις ακτίνες διασπά μερικά μόρια του Ο2 σε 2 άτομα του Ο που συγκρούονται με άλλα μόρια του Ο2 παράγοντας όζον (Ο3 ).
Σε αυτό το σύστημα ο αέρας με φύσημα διοχετεύεται σε ένα κύλινδρο που είναι τοποθετημένος γύρω από ένα λαμπτήρα με υπεριώδεις ακτίνες.
Επειδή οι πηγές φωτός UV δεν είναι μονοχρωματικές, με συνέπεια την παραγωγή με διαφορετικό μήκος κύματος έτσι το όζον παράγεται και καταστρέφεται συγχρόνως.
Η συγκέντρωση του όζοντος εξαρτάται από την ισχύ των λαμπτήρων, τη διάμετρο του κυλίνδρου που περικλείει τον λαμπτήρα, την θερμοκρασία,την υγρασία,από το οξυγόνο που περιέχεται στον αέρα και την ποσότητα του αέρα που διαπερνά δια μέσου της γεννήτριας.Για να ανιχνεύσουμε την παρουσία του όζοντος χρησιμοποιούνται ηλεκτροχημικά αισθητήρια που πρέπει να λειτουργούν συνεχώς και απαιτούν μία ελάχιστη συντήρηση.
Η θερμοκρασία περιβάλλοντος είναι μεταξύ –25°C και 50°C.Η ποσότητα του όζοντος που παράγεται μεταβάλλεται σε ένα εύρος από 0 έως 10 ppm με απόκλιση ίση με 0,1 ppm.
Το σήμα εξόδου μπορεί να σταλεί δια μέσου ενός κυκλώματος 4-20 mA (milliAmpere) ρεύματος, και ένα display.
Το μηχάνημα συνήθως λειτουργεί με το οικιακό ηλεκτρικό ρεύμα αλλά υπάρχουν και φορητές συσκευές που λειτουργούν με μπαταρία των 12 volt.
Η περίοδος προετοιμασίας είναι λίγα λεπτά και η απάντηση στις μεταβολές της συγκέντρωσης του όζοντος απαιτεί ελάχιστα δευτερόλεπτα.
Στην ηλεκτρολυτική μέθοδο το όζον παράγεται από την ηλεκτρόλυση του θειικού οξέος. Πολλά πλεονεκτήματα περιέχει αυτή η μέθοδος,μεταξύ των οποίων η χρήση χαμηλών τάσεων του ρεύματος,δεν απαιτείται αέριο,οι συσκευές είναι μικρών διαστάσεων,δυνατότητα παραγωγής όζοντος σε υψηλές συγκεντρώσεις και παραγωγή στο νερό.
Τα μειονεκτήματα αφορούν την διάβρωση των ηλεκτροδίων την παρουσία κατάλληλων ηλεκτρολυτών ή νερού χαμηλής αγωγιμότητας.
Με την ραδιοχημική μέθοδο το όζον σχηματίζεται δια μέσου της ακτινοβολίας με υψηλή ενέργεια του οξυγόνου με ραδιενεργό ακτινοβολία.
Λόγω της πολυπλοκότητας της διαδικασίας αυτή η μέθοδος δεν χρησιμοποιήθηκε στην επεξεργασία του νερού.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ II  ΑΝΤΙΜΙΚΡΟΒΙΑΚΗ ΔΡΑΣΗ

Το όζον είναι ένα μόριο με υψηλή αστάθεια αποτελούμενο από τρία άτομα του οξυγόνου.Το τρίτο άτομο δεν είναι ενωμένο σταθερά και μπορεί να αποσπαστεί χωρίς δυσκολία από το μόριο, αντιδρώντας εύκολα με άλλα μόρια.
Αυτό παράγει ένα οξειδωτικό σύστημα ιδιαίτερα αντιδραστικό και επηρεάζει τη δομική ακεραιότητα των αντιδραστηρίων.
Η οξειδωτική δράση του όζοντος είναι μικρότερη μόνο από το φθόριο.
Είναι σε θέση να αντιδρά απευθείας στις επιφάνειες των ευγενών μετάλλων και όχι μόνο, όπως το ασήμι,ο μόλυβδος, ο χαλκός και τα μεταλλοειδή όπως το θείο.
Στις οργανικές ουσίες δρά άμεσα προκαλώντας αρκετές χημικές αντιδράσεις.
Ξεχωριστή είναι η αντίδραση με τον διπλό δεσμό C=C των ακόρεστων οργανικών ουσιών,αντίδραση που κοινώς ορίζεται ως οζονόλιση.
Αυτό συμβαίνει και όταν το όζον έρχεται σε επαφή με τους μικροοργανισμούς ούτως ώστε είτε λύονται είτε αδρανοποιούνται διαμέσου της οξείδωσης του μορίου του DNA.
O3 + X = O2 + XO
Η κυτταρική μεμβράνη είναι ο κύριος στόχος της αντιμικροβιακής δράσης.
Στους μικροοργανισμούς η δράση του όζοντος εμφανίζεται και διαμέσου της ενεργοποίησης της παραγωγής των ενδογενών απολυμαντικών,όπως το οξυγονούχο νερό,υπεροξείδια και μονατομικού οξυγόνου, ενεργοποίηση της φαγοκυττάρωσης,ενεργοποίηση των κυτταροκινών.
Ο χρόνος επαφής και η δοσολογία για την απολύμανση με όζον είναι πολύ ποιο χαμηλή και αποτελεσματική σε σύγκριση με πολλά άλλα απολυμαντικά.
Η μέση διάρκεια ζωής του όζοντος στον αέρα είναι περίπου 12 ώρες.
Η φυσική του υποβάθμιση οφείλεται στον ασθενή δεσμό του τρίτου ατόμου του οξυγόνου.Πράγματι,σε κανονικές συνθήκες ένας διπλού δεσμού ενώνει τα δύο άτομα του βασικού οξυγόνου και ενός απλού δεσμού κρατά ενωμένο το τρίτο άτομο.Τη στιγμή της αντίδρασης ο ασθενής δεσμός διασπάται και το μόριο του όζοντος είναι υποβαθμισμένο σε ένα άτομο του βασικού οξυγόνου και ένα του οξυγόνου.
Η σταθερότητα του όζοντος στο νερό εξαρτάται από την θερμοκρασία του νερού,από την αρχική συγκέντρωση του όζοντος και από τον χρόνο επαφής.
Τα μικροβιοκτόνα αποτέλεσμα επηρεάζονται από τον χρόνο επαφής,από την θερμοκρασία,από το pΗ και από την παρουσία οργανικής και ανόργανης ύλης στο διάλυμα.
Μία μεγαλύτερη διάρκεια του χρόνου επαφής,ένα pΗ και μία θερμοκρασία μικρότερα καλυτερεύουν την βακτηριοκτόνο δράση.
Η αποτελεσματικότητα της αντιμικροβιακής δράσης του οζονοποιημένου νερού,για την αναστολή των βακτηρίων και μολυσμένων υλικών είναι άμεσα εξαρτώμενο από την συγκέντρωση και τον χρόνο έκθεσης.
Όταν το οζονοποιημένο νερό τοποθετηθεί σε ένα ανοικτό δοχείο διατηρεί την αντιμικροβιακή δράση για τα πρώτα 20 λεπτά,αλλά μετά από 30 λεπτά αυτή η δραστηριότητα μειώνεται αισθητά.

II.1. ΑΝΤΙΜΙΚΡΟΒΙΑΚΟ ΦΑΣΜΑ

Το όζον είναι ένα ισχυρό αντιμικροβιακό με ευρύ φάσμα με δυνατότητα να δρά στα βακτήρια,ιούς και μύκητες.
Χάρις στις ιδιότητές του εφαρμόζεται σε μεγάλο εύρος στη διαδικασία της απολύμανσης.
Ο Korol έθεσε σε σύγκριση την αποτελεσματικότητα του όζοντος και του χλωρίου για την επεξεργασία του νερού καθώς και το αντιμικροβιακό φάσμα τους σε μια ποικιλία παθογόνων βακτηρίων.
Παρατηρήθηκε ότι το όζον ήδη στη δοσολογία των 0,35 mg/L καθορίζει μία μείωση τουλάχιστον 5 log σε ένα πληθυσμό των 106 κύτταρα /ml E. coli, Vibrio cholerae, Salmonella typhi,Yersinia enterocolitica,Pseudomonas aeruginosa,Aeromonas hydrophila,Listeria monocytogenes e Staphylococcus aureus.

II.2. Αντιιογενής δράση

Η οζονοποίηση χρησιμοποιείται με επιτυχία για την εξολόθρευση των παθογόνων ιών των ζώων στα εργαστήρια.Το όζον ( > 100 ppm ), με την παρουσία νερού,άρα σε συνθήκες υψηλής υγρασίας,είναι ιδιαίτερα θανατηφόρο,εναντίον τεσσάρων ιών RNA μεταξύ των οποίων HVJ,ιός εγκεφαλομυελίτιδας ποντικού του Theiler (TMEV),Reovirus τύπου 3 (RV), και ιός της ηπατίτιδας ποντικού (MHV).Δοκιμές για την εκτίμηση της αντιογενής δράσης του όζοντος γίνανε χρησιμοποιώντας 1 ml αναστολής των ιών στο απιονισμένο νερό ή σε αλατούχο διάλυμα.

II.3. Οξειδωτική δράση στα τρόφιμα

Οι διάφορες μορφές του ενεργοποιημένου οξυγόνου όπως το όζον και άλλα,καθώς και το μονατομικό οξυγόνο,οι ρίζες υδροξειδίου,τα ανιόντα υπεροξειδίου,υπεροξείδιο του υδρογόνου,όχι μόνο ασκούν μία ισχυρή αντιμικροβιακή δραστηριότητα σε ένα ευρύ φάσμα από μικροοργανισμούς αλλά προκαλούν και φαινόμενα οξείδωσης στα τρόφιμα.
Στα βιολογικά υλικά γίνονται αντιδράσεις ενζυμικές και χημικές οι οποίες παράγουν μονατομικό οξυγόνο,ρίζες υδροξειδίου,ανιόντα υπεροξειδίου και υπεροξείδιο του υδρογόνου τα οποία μαζί με τα συστατικά των τροφίμων,μπορούν τελικά να παράγουν υπεροξείδιο το οποίο αποσυντίθεται,ξεκινώντας μία αλυσιδωτή αντίδραση. Ανιόντα υπεροξειδίου και υπεροξείδιο του υδρογόνου,είναι σχετικώς αδρανή ως προς τα οργανικά μόρια αλλά αποσυντίθενται και παράγουν τα ποιο αντιδραστικά μονατομικό οξυγόνο και ρίζες υδροξειδίου.
Η υπεροξείδωση των λιπιδίων,για παράδειγμα, μπορεί να γίνει με μία σειρά μηχανισμών.Οι δύο αρχικές φάσεις περιέχουν τη διάσπαση των υπεροξειδίων τα οποία καταλύονται από μεταλλικά ιόντα και πρωτεΐνες και η αντίδραση του ενεργού οξυγόνου με το υπόστρωμα των λιπιδίων για να παράγουν υπεροξείδια και ελεύθερες ρίζες.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ III. ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ

Τα τελευταία χρόνια,η τεχνολογία του όζοντος χρησιμοποιήθηκε στην γεωργική βιομηχανία και στα τρόφιμα αν και για μεγάλο διάστημα εφαρμόστηκε σε άλλους τομείς.
Η εφαρμογή του όζοντος στην βιομηχανία επιλέχτηκε λόγω της ικανότητάς του να οξειδώνει και να αποστειρώνει,χωρίς να αφήνει κατάλοιπα.
Φαίνεται πολύ ελπιδοφόρα η χρήση του όζοντος στα λύματα και στην επεξεργασία των τροφίμων.Από τις δράσεις του όζοντος σε αυτούς τους τομείς ξεχωρίζει η διατήρηση των αγροτικών προϊόντων κατά την αποθήκευση και την μεταφορά,ο έλεγχος των οσμών,η καθυστέρηση της διαδικασίας του μεταβολισμού συναφή με την ωρίμανση και την απολύμανση του νερού που χρησιμοποιούμαι για το πλύσιμο των συσκευών,των τροφίμων και των υλικών συσκευασίας.

III.1. Επεξεργασία του νερού

Από το 1900,όταν χρησιμοποιήθηκε σαν απολυμαντικό για το πόσιμο νερό μέχρι σήμερα το όζον χρησιμοποιείται σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες για την απολύμανση των αποθεματικών του νερού.Το όζον δρά με αποτελεσματικότητα και σε χαμηλές συγκεντρώσεις,με ελεγχόμενες συνθήκες είναι ελάχιστες οι ανεπιθύμητες ενέργειες που γίνανε γνωστές, ως προς τη γεύση, την μυρουδιά και τα τοξικά υποπροϊόντα. Οι εφαρμογές του όζοντος στην επεξεργασία του νερού χωρίζονται σε τρείς κατηγορίες.

III.1.1. Απολύμανση

Η οζονοποίηση γενικώς επιτυγχάνεται στο τέλος της διαδικασίας της επεξεργασίας του νερού, πριν από τα χημικά πρόσθετα.Αυτό το επεξεργασμένο νερό είναι καθαρό και ελεύθερο από υψηλές συγκεντρώσεις οργανικών υλικών που δύνανται να οξειδωθούν,καθώς και από νεκρά βακτηριακά κύτταρα ή από απενεργοποιημένους ιούς.
Το όριο των καταλοίπων του όζοντος στις εγκαταστάσεις για την επεξεργασία του νερού καθορίστηκε για πρώτη φορά από τις γαλλικές αρχές της δημόσιας υγείας.
Μία συγκέντρωση (υπόλοιπο)όζοντος των 0,4 mg/L συνιστάται για ελάχιστο χρόνο 4 λεπτών και μπορεί να διατηρηθεί για πρόσθετο χρόνο επαφής για άλλα 4 λεπτά.
Για χρόνο επαφής 8 λεπτά έχει 99,9 % αποτελεσματικότητα για την εξολόθρευση ιών και βακτηρίων.
Σε λειτουργικά συστήματα για την επεξεργασία του νερού,η απολύμανση και η ιογενή αδρανοποίηση με το όζον πραγματοποιείται χρησιμοποιώντας δύο ή παραπάνω χώρους( δωμάτια ) το ένα δίπλα στο άλλο.Συνήθως τα αρχικά τέσσερα λεπτά επαφής μπορούν να διπλασιαστούν και μπορούν να φθάσουν και τα 12 λεπτά,ώστε να εγγυηθούμε ότι πληρούνται οι απαιτούμενες συνθήκες για την απολύμανση.

III.1.2. Οξείδωση

Ρύποι όπως,σίδηρος, μαγγάνιο, οργανικές προσμείξεις,φαινόλη,υδρόθειο κυάνιο και νιτρώδη αντιδρούν στιγμιαία με το όζον. Γι’αυτό υπάρχει δυσκολία να καθορίσουμε τον χρόνο επαφής και την standard συγκέντρωση εξαιτίας της μεγάλης μεταβλητότητας των προσμείξεων και τα διαφορετικά επίπεδα μόλυνσης.
Τα προϊόντα των αντιδράσεων της οξείδωσης συνδυάζονται με πολυδύναμα κατιόντα,σχηματίζοντας δεσμούς του υδρογόνου και ενώσεις με υψηλό μοριακό βάρος τα οποία ως αδιάλυτα πάνε προς το βυθό και μετακινούνται από το νερό.

III.1.3. Βίο-επεξεργασία

Ο σκοπός της επεξεργασίας του νερού σε αυτή την περίπτωση είναι να αυξήσουμε το διαλυμένο οξυγόνο και να οξειδώσουμε σύνθετους οργανικούς ρύπους ώστε να πετύχουμε μία εύκολη υποβάθμιση.Η βέλτιστη συγκέντρωση του όζοντος για αυτή την επεξεργασία είναι 1 mg/L για κάθε mg/L των οργανικών ρύπων.
Το όζον χρησιμοποιείται με επιτυχία σε εγκαταστάσεις επεξεργασίας για την αποστράγγιση του νερού για πολλές δεκαετίες και σε πολλές χώρες.Για παράδειγμα,μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη θέση του χλωρίου στη τελική διαδικασία απολύμανσης πριν από την εκκένωση των πρωτοβάθμιων λυμάτων στην κοίτη υποδοχής.
Άλλες εφαρμογές περιλαμβάνουν την προ-επεξεργασία και τον έλεγχο των οσμών των λυμάτων.
Για την αξιολόγηση της δυνατότητας χρήσης του νερού της θάλασσας για τις υδατοκαλλιέργειες καθορίστηκε η επιβίωση των παθογόνων βακτηρίων των θαλασσινών προϊόντων,συμπεριλαμβανομένων των Enterococcus seriolicida, Vibrio anguillarum και Pasteurella piscicida, σε οζονισμένο θαλασσινό νερό.

III.2. ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Ο πιθανός σχηματισμός καρκινογόνων ενώσεων στο νερό έχει εγείρει σημαντικές αμφιβολίες ως προς τη χρήση ορισμένων ενώσεων του χλωρίου στην επεξεργασία των τροφίμων.
Η βιομηχανία τροφίμων είναι σε αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων.Αρκετές έρευνες αναφορικά με την απολύμανση των τροφίμων με όζον(σε αεριούχο μορφή ή διαλυμένο στο νερό για την απολύμανση των φρούτων,λαχανικών και άλλων αγροτικών προϊόντων)ενισχύουν την πεποίθηση ότι το όζον είναι ένα πολύ καλό απολυμαντικό.
Οι εφαρμογές του όζοντος στη βιομηχανία τροφίμων,είτε αφορά την επεξεργασία είτε την συσκευασία,είναι πάρα πολλές.
Ολες οι εφαρμογές του όζοντος στην βιομηχανία τροφίμων βασίζονται στην οξειδωτική και την απολυμαντική δράση.Είναι ποικίλες δημοσιευμένες εφαρμογές του όζοντος,για παράδειγμα,επεξεργασία του καθαρισμού των οστρακοειδών,μείωση των αφλατοξίνων στα φιστίκια και στον βαμβακόσπορο,αποστείρωση του μπέικον,μπανάνες,
βούτυρο,αυγά,τυριά, φρούτα, βοδινό κρέας, σφαγεία πτηνών και κρύο νερό.
Ο Sheldon και ο Brown μελετήσανε την αποτελεσματικότητα για την επεξεργασία των σφαγείων των πτηνών.
Το μικροβιακό φορτίο των σφαγείων που επεξεργαστήκανε με όζον και διατηρούμενα στους 4°C διαπιστώθηκε αισθητά μικρότερο σε σχέση με τα σφαγεία διατηρημένα με απλή ψύξη και χωρίς την παρουσία του όζοντος.Μελέτη για τα αποτελέσματα της χρήσης του όζοντος αναφορικά με την ποιότητα των σφαγίων πτηνών και κρεάτων καθώς και του νερού που χρησιμοποιείται στα σφαγεία,απέδειξε μία μείωση των μικροβιακών φορτίων στα χαμηλότερα επίπεδα και εξολόθρευση όλων των μικροοργανισμών ( > 99 % ) που επιτυγχάνεται με το πλύσιμο των σφαγείων με κρύο νερό.
Σύμφωνα με τους μελετητές η οζονοποίηση δεν επιφέρει αρνητικά αποτελέσματα (ανεπιθύμητα)στο χρώμα των οστών ή στην υπεροξείδωση των λιπιδίων και επιπλέον δεν έχουμε απώλεια της γεύσης των σφάγιων.
Ο Whistler και ο Sheldon αξιολογήσανε το όζον και την φορμαλδεΰδη σαν απολυμαντικά κατά των μικροοργανισμών που φυσικά υπάρχουν σε γονιμοποιημένα αυγά από νωπό κοτόπουλο.Το μικροβιακό φορτίο μειώθηκε κατά 2,5 log10 στα επεξεργασμένα αυγά με όζον ή με φορμαλδεΰδη σε σχέση με την επεξεργασία των αυγών με ψεκασμό ατμοποιημένου νερού.
Ωστόσο η Schiudibilità μειώθηκε αισθητά( από το 37,5 στο 26,5 % )μετά την οζονοποίηση ( νερό στο 3,03 % του όζοντος για 2 ώρες ) σε σχέση με επεξεργασμένα αυγά με ψεκασμό ατμοποιημένου νερού ή χωρίς επεξεργασία.
Τα συμπεράσματα μας δείξανε ότι το όζον είναι ένα πολύ καλό απολυμαντικό αν και μπορεί να υπάρχουν ανεπιθύμητες ενέργειες στην εμβρυϊκή ανάπτυξη όταν χρησιμοποιείται σε αέρια μορφή.
Τα όζον(συγκέντρωση 0,5%)συγκρίθηκε με άλλα απολυμαντικά(υπεροξείδιο του υδρογόνου στο 5 % , φωσφορικού νάτριο στο 12 %, οξικό οξύ στο 2%,ένα εμπορικό απολυμαντικό στο 0,3% ) και με το νερό σε διάφορα διαστήματα της θερμοκρασίας ( από τους 16 έως τους 74°C) για να αξιολογήσουμε την ικανότητά τους στη μείωση την βακτηριακής μόλυνσης σε δείγματα βοδινού κρέατος.Σε αυτές τις πειραματικές συνθήκες,το υπεροξείδιο του υδρογόνουκαι το οζονοποιημένο νερό αποδειχτήκανε τα ποιο αποτελεσματικά σε σχέση με άλλα απολυμαντικά.

III.2.1. Συντήρηση και αποθήκευση

Αποδείχτηκε ότι το όζον μπορεί να επιμηκύνει τον χρόνο συντήρησης διαφόρων τροφίμων κυρίως μέσω της μείωσης του μικροβιακού φορτίου της επιφάνειας.
Η τεχνολογία που κυρίως χρησιμοποιείται προβλέπει την χρήση του όζοντος σε αέρια μορφή.Στη πράξη αυτή η μέθοδος συντήρησης προβλέπει την αποστείρωση του διοχετευόμενου αέρα στους χώρους αποθήκευσης με μία ποσότητα όζοντος ικανή για την εξαφάνιση των μικροοργανισμών.
Ο Billion (1975) διεξήγαγε μία εμπεριστατωμένη έρευνα για την διάρκεια της αποθήκευσης,σε ατμόσφαιρα που περιέχει όζον,με βοδινό κρέας, μοσχάρι, αρνί ,κοτόπουλα και κουνέλια.
Η οζονισμένη ατμόσφαιρα αυξάνει την διάρκεια αποθήκευσης όλων των τροφίμων που μελετηθήκανε για επτά ημέρες σε σχέση με μία κανονική ατμόσφαιρα.Γενικά η ανάπτυξη της επιφανειακής μικροχλωρίδας ((Pseudomonas sp., ικανότητα παραγωγής σπορίων, σαλμονέλα και σταφυλόκοκκος ) καθυστέρησε με την ψύξη και την παρουσία του όζοντος.
Όσον αφορά τα προϊόντα φυτικής προέλευσης,τα αποτελέσματα του όζοντος στον μεταβολισμό είναι απόρροια της μεγάλης οξειδωτικής δράσης.
Δεν παρατηρείται καμία επιδείνωση των φρούτων όταν το όζον δρα στην επιφάνειά των.Κατά την διάρκεια της συντήρησης, η αναπνοή και η ωρίμανση των φρούτων εντείνεται.Το αιθυλένιο που παράγεται κατά την διάρκεια της συντήρησης ενεργεί στα άλλα φρούτα και προωθεί την ωρίμανση.
Τα εξωτερικά σημάδια αυτής της διαδικασίας διακρίνονται από το μαύρισμα της φλούδας,το μαλάκωμα του πολτού και τέλος από τη σήψη του φρούτου.Αυτή την εξέλιξη μπορούμε να την ελέγξουμε με το όζον το οποίο χάρις στην οξείδωση των μεταβολιτών μειώνει τη δράση στα άλλα φρούτα.
Η θρεπτική αξία της πατάτας του λάχανου και του καρότου μελετήθηκε μετά την επεξεργασία με όζον με σκοπό την χρονική επιμήκυνση της συντήρησης.
Η ποσότητα του όζοντος που χρησιμοποιούμαι για την επεξεργασία των φυτών σε πειραματικές συνθήκες ήταν 20-40 mg/m3 / 4-h/ημέρα/ 25 φορές.
Ιδιαίτερα η συγκέντρωση του όζοντος που χρησιμοποιήθηκε για τις πατάτες ήταν 20-25 mg/m3,για το λάχανο 7-13 mg/m3 και για τα καρότα 5-15mg/m3.
Η επεξεργασία με όζον δεν μεταβάλλει σημαντικά την πρωτεΐνη και το άμυλο στις πατάτες,σάκχαρα και καροτένια στα λάχανα και στα καρότα.
Η οργανοληπτική αξιολόγηση δεν έδειξε καμία μεταβολή σε σχέση με τις πατάτες και τα λάχανα τα οποία δεν επεξεργαστήκανε.Παρά ταύτα η οζονοποίηση προσδιόρισε μία μείωση του ασκορβικού οξέως από 16 % στο 25 %.

III.2.2 Επίδραση στις οσμές

Το όζον έχει χαρακτηριστική οσμή και μέχρι τώρα δεν έχει πλήρως αποδειχθεί ότι η εφαρμογή του μπορεί να καλύψει τις οσμές,αλλά το ατομικό οξυγόνο που σχηματίζεται από την αποσύνθεση του όζοντος, οξειδώνει άμεσα διάφορα υλικά που προκαλούν δυσάρεστες οσμές.
Γενικώς,όσο ποιο χαμηλές είναι οι θερμοκρασίες τόσο ποιο μεγάλα είναι τα μόρια τόσο ασθενέστερη προκύπτει η οξειδωτική δράση.Η υγρασία που υπάρχει στον αέρα δεν επηρεάζει την διαδικασία.
Σε πολύ χαμηλές συγκεντρώσεις ( από 0,01 έως 0,04 ppm όζοντος ) ο αέρας που βρίσκεται στους χώρους αποθήκευσης παρουσιάζει ένα φρέσκο και ευχάριστο άρωμα και ποτέ αποπνικτική.Διάφορες έρευνες δείχνουν ότι η μυρωδιά μερικών αρωματικών φρούτων, όπως οι φράουλες,εξυψώνεται με την παρουσία του όζοντος.
Ο σχηματισμός των αρωμάτων και των μυρωδιών που μας δίνει μία χαρακτηριστική γεύση φαίνεται ότι τροποποιηθήκανε από το όζον.
Η επεξεργασία του αέρα με όζον στη συντήρηση των φρούτων αποτρέπει τη μεταφορά των μυρωδιών από τα υλικά της συσκευασίας στα τρόφιμα,ένα φαινόμενο που εκδηλώνεται συχνά, ιδιαιτέρως όταν χρησιμοποιούνται ξύλινα κουτιά κατά την διάρκεια της συντήρησης στα ψυγεία με μία σχετική υγρασία από 85 % έως 90 %.
Καταστήματα, αποθήκες και ψυκτικοί θάλαμοι μπορούν στη πλειονότητα να επεξεργασθούν με την διάχυση οζονισμένου αέρα.
Εκτός από την απολυμαντική δράση η διαδικασία αυτή μπορεί να αφαιρέσει τις ανεπιθύμητες γεύσεις από τα υλικά συσκευασίας και να διατηρήσει το άρωμα των προϊόντων.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ IV. ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟΞΙΚΟΤΗΤΑ

Το όζον είναι ένα τοξικό αέριο και όπως το χλώριο μπορεί να προκαλέσει ασθένειες και θάνατο εάν το εισπνεύσουμε σε μεγάλες ποσότητες.
Το όζον είναι ένα από τα ποιο δραστικά οξειδωτικά με ισχυρή τοξικότητα για τα ζώα,φυτά και άλλους ζωντανούς οργανισμούς.
Πολλά οξειδωτικά φωτοχημικά,που οφείλονται στη ρύπανση και υπάρχουν στον αέρα προέρχονται από το όζον.Η τοξικότητα του όζοντος εξαρτάται από τα επίπεδα στο περιβάλλον και από τις συνθήκες δράσης όπως η διάρκεια της έκθεσης.Τα συμπτώματα της τοξίνωσης όπως οξύς ερεθισμός των άνω περιοχών και της τραχείας εμφανίζονται στιγμιαίως.