Βιοντίζελ
Βιοντίζελ

Βιοντίζελ

Πριν από 20 χρόνια η χρήση της βιομάζας για την παραγωγή ενός υποκατάστατου των ορυκτών καυσίμων ήταν μια σκέψη. Και αυτό επειδή η εξάντληση των ορυκτών καυσίμων αναγνωρίστηκε, αφενός ως απειλή για τη μελλοντική ανάπτυξη και, αφετέρου για καθαρά οικονομικούς λόγους. Από τότε η επιστημονική κοινότητα εργάστηκε επίμονα σε διάφορες μεθόδους για τη δημιουργία υψηλής ποιότητας και χαμηλού κόστους βιομάζας.

Η βιομάζα είναι η ύλη για την παραγωγή εναλλακτικών καυσίμων. Παρά το γεγονός ότι οι μονάδες που την παράγουν είναι εμπορικά επιτυχημένες, όλες έχουν ένα σημαντικό έλλειμμα – εξαρτούνται κατά πολύ από την πρώτη ύλη, η οποία πρώτη ύλη πρέπει π.χ. να καλλιεργείτε ειδικά για το σκοπό αυτό. Στη δική μας περίπτωση, ως πρώτη ύλη θα χρησιμοποιηθούν οργανικά φυτικά έλαια ποικίλων προελεύσεων: κραμβέλαιο, ηλιέλαιο, σογιέλαιο, palmoil, αραβοσιτέλαιο κ.λ.π. Επιπλέον, μπορούν να χρησιμοποιηθούν όλα ανεξαιρέτως τα χρησιμοποιημένα οργανικά έλαια: used cooking oil, καθώς και ζωικά λίπη, απόβλητα σφαγείων. Όλα τα παραπάνω χρησιμοποιούνται για την παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας βιορευστά – βιοντίζελ.

To βιοντίζελ είναι ένα ανοικτό έως κίτρινο άχρωμο υγρό.

Είναι πρακτικά μη αναμίξιμο με το νερό. Τυπικά το βιοντιζελ έχει σημείο ανάφλεξης ~200 C, γεγονός που το καθιστά σχεδόν μη εύφλεκτο. Το βιοντίζελ έχει πυκνότητα ~ 0,92 , μικρότερη από εκείνη του νερού. Το βιοντίζελ μπορεί να θεωρηθεί ως μη τοξικό.

Σε κάθε περίπτωση, μετά την ολοκλήρωση της όποιας αντίδρασης, ακολουθεί η απομάκρυνση της γλυκερίνης, η απομάκρυνση του καταλύτη, η απομάκρυνση του αλκοόλ και η απουσία των ελεύθερων λιπαρών οξέων.

ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΝΖΥΜΑΤΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Η πράσινη ενζυματική είναι η τεχνολογία του μέλλοντος, μιας και προσφέρει πολλά οφέλη στους παραγωγούς βιοντίζελ και κατ’ επέκταση στους επενδυτές. Λύνει πολλά περιβαλλοντικά προβλήματα, μειώνει το κόστος παραγωγής ενέργειας, το κόστος διαχείρισης των αποβλήτων κ.λπ.

Πράσινη ενζυματική για την κάλυψη των αναγκών της βιομηχανίας αναπτύσσει μόνο η TransBiodiesel (βραβείο «start up» από το Υπουργείο Εμπορίου και Βιομηχανίας του Ισραήλ, 2010). Αυτή η εταιρεία παράγει έναν μοναδικό «βιοκαταλύτη», δηλαδή ένα ακινητοποιημένο ένζυμο, για την παραγωγή του βιοντίζελ, μέσω μιάς σχετικά ανέξοδης, πράσινης διαδικασίας. Ο συγκεκριμένος βιοκαταλύτης είναι πολυλειτουργικός και μετατρέπει με οποιοδήποτε βαθμό FFA οργανικά έλαια, ζωικά λίπη υπολείμματα βιολογικών κ.λπ. σε βιοντίζελ, με ελάχιστη ποσότητα αποβλήτων.

Η Transbiodiesel κατέχει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας “ενζυματική διαδικασία” για την παραγωγή βιοντίζελ 2ης γενιάς χρησιμοποιώντας πρώτη ύλη με οποιοδήποτε βαθμό ελεύθερα λιπαρά οξέα (FFAs από 0 έως 100%).

Σήμερα, το βιοντίζελ γίνεται με μία συμβατική χημική διαδικασία η οποία είναι δαπανηρή και απαιτεί τη χρήση υψηλής ποιότητας πρώτης ύλης με FFA<3%.

Η Ενζυματική διαδικασία είναι απλή, ασφαλής και φθηνή, διαρκεί έως 6 ώρες. Ένας τόνος βιοκαταλυτών μπορεί να παράγει μέχρι 3.000 χιλ. μετρικούς τόνους (m.tons) βιοντίζελ με το κόστος του βιοκαταλύτη να είναι στην περιοχή των 30€ με 80 € (ευρώ) ανά τόνο βιοντίζελ ανάλογα με την ποιότητα των πρώτων υλών.

Αξίζει να τονιστεί ότι η TransBiodiesel κατέχει παντεταρισμένη τεχνολογία στην χρησιμοποίηση των μοναδικών ακινητοποιημένων ενζύμων για την παραγωγή βιοντίζελ από διαφορετικά λάδια, συμπεριλαμβανομένων των εργοστασίων οργανικών λαδιών, ζωικά λίπη και ανακυκλώσιμα οργανικά λίπη και απόβλητα από βιολογικούς.

ΠΟΙΟΤΗΤΑ

Το αποτέλεσμα της ενζυματικής διαδικασίας 2ης γενιάς είναι ένα τελικό προϊόν αρίστης ποιότητας, ανεξαρτήτως του είδους και των χαρακτηριστικών της πρώτης ύλης. Εισάγοντας την πράσινη, ενζυματική διαδικασία παραγωγής βιοντίζελ, η τεχνολογία αλλάζει γίνεται φιλική προς το περιβάλλον και οικονομικά κατά πολύ αποδοτικότερη.

Όπως προαναφέρθηκε, η τεχνολογία της TransBiodiesel πετυχαίνει την παραγωγή υψηλής ποιότητας βιοντίζελ από φυτικά έλαια (σογιέλαιο, φοινικέλαιο, ελαιοκράμβη, ηλιέλαιο, καλαμπόκι, κ.λπ.) από jatropha, από φύκια, από αποθέματα των ελαίων που χρησιμοποιούνται για σαπούνια και ζωοτροφές από μαγειρικά λάδια από οργανικά απόβλητα βιολογικών, και ζωικά λίπη σε οποιοδήποτε επίπεδο FFA

(ελεύθερα λιπαρά οξέα: 0 – 100%). Η ενζυματική διεργασία λειτουργεί σε χαμηλές θερμοκρασίες και απαιτεί ελάχιστη ποσότητα μεθανόλης.

ΠΑΡΟΧΕΣ ΤΗΣ WALL ECO

Το δικαίωμα πώλησης ενζύμων από την TransBiodiesel, (συμβολαιακά για όλη την Ευρώπη) το διατηρεί η εταιρεία μας, η οποία και εγγυάται την ασφαλή μεταφορά και εύρυθμη προμήθεια ενζύμων στους χρόνους του εργοστασίου. Η κατασκευή του εργοστασίου παραγωγής βιοντίζελ γίνεται από την εταιρεία ΝΑΪΣ Α.Ε., η οποία διατηρεί μακροχρόνια συνεργασία με την εταιρεία μας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *