Καλέστε μας στο: +30 2315-505205

Γεωργικά Προ’ι’όντα

Αγαπητοί κύριοι,

Η Evergreen Tecno plants μελετά,σχεδιάζει και κατασκευάζει τεχνολογικά προηγμένα συστήματα απολύμανσης του αέρα και του νερού με τεχνολογία όζοντος.
Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε ότι προσφέρουμε τις παραπάνω υπηρεσίες σε ειδικές εφαρμογές απολύμανσης αέρα ψυκτικών θαλάμων με στόχο την αποφυγή της αλλοίωσης των τροφίμων και τη δραστική αύξηση του χρόνου συντήρησης και της ποιότητας τους.

Η χρήση του όζοντος στην επεξεργασία του αέρα αποτελεί μία ιδανική και πρωτοποριακή λύση.Χάρη στην υψηλή οξειδωτική του ισχύ(την οποία ξεπερνάει μόνο το φθόριο),το όζον αποδεικνύεται εξαιρετικά αποτελεσματικό στην καταστροφή βακτηριδίων,μούχλας,ζυμών,άλγης και ιών,που τείνουν να πολλαπλασιάζονται σε υγρό περιβάλλον.
Το 1982 το όζον αναγνωρίστηκε από τον Αμερικάνικο Οργανισμό Τροφίμων και φαρμάκων ως ένα αποτελεσματικό και ασφαλές αέριο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην παραγωγή,επεξεργασία και αποθήκευση τροφίμων.
Πριν από τον Ιούλιο του 1997,η μόνη εγκεκριμένη χρήση του όζοντος,ήταν στη συντήρηση του κρέατος(απολύμανση αέρα ψυγείων κρεάτων),εγκεκριμένο από το USDA το 1957.Τώρα οι εταιρείες που επεξεργάζονται τα νωπά φρούτα,τα λαχανικά και το κρέας μπορούν να χρησιμοποιήσουν το όζον ως μια νέα βιώσιμη τεχνολογία που αυξάνει την ποιότητα των προϊόντων τους.

Το σύστημα αποτελείται από τα εξής:

1. Γεννήτρια όζοντος διαστασιολογημένη ανάλογα με τον όγκο, το περιεχόμενο και τη θερμοκρασία του ψυκτικού θαλάμου.
2. Δίκτυο προσαγωγής οζονισμένου αέρα στο εσωτερικό των ψυκτικών θαλάμων.
3. Μονάδα μέτρησης περιεκτικότητας όζοντος στον αέρα των ψυκτικών θαλάμων.
4. Πίνακα αυτοματισμών και ελέγχου του συστήματος.
Η κυκλοφορία του όζοντος μέσα στους ψυκτικούς θαλάμους γίνεται μέσω των εξατμιστήρων κατά την διάρκεια του κύκλου παραγωγής του όζοντος,δεδομένου ότι υπάρχει ανάγκη για συνεχή κυκλοφορία του αέρα και ομοιογενή κατανομή του όζοντος στον θάλαμο.
Το ψυγείο είναι πλήρως κορεσμένο από οζονισμένο αέρα,με απόλυτα ελεγχόμενο κύκλο παραγωγής και διάσπασης όζοντος.

Τρόφιμο Επιμήκυνση χρόνου αποθήκευσης Συνθήκες Αποθήκευσης
Ψάρια 50-80% Πάγος απολυμασμένος με όζον
Σολωμός 50% Πάγος απολυμασμένος με όζον
Jack Mackerel & Shimaaji (Ψάρια) 1.2 – 1.6 ημέρες Τοποθέτηση σε αλάτι 30% που περιέχει 0.6 mg/L O3 για 30-60 λεπτά κάθε 2 ημέρες.
Βοδινό (κατεψυγμένο) 30-40% 0.4°C; 85-90% RH; 10-20 mg/m3 O3, με την προϋπόθεση ότι η αρχική μικροβιακή μέτρηση είναι κάτω από 103/cm2
Πουλερικά 2.4 ημέρες Εμβάπτιση σε νερό με πάγο O3 (3.88 mg/L) για 20 min.
Μπανάνες Αξιοσημείωτη Λίγα ppmO3 @ 12°C, εάν το φρούτο δεν βρίσκεται σε κατάσταση επιταχυνόμενης ωρίμανσης.
Φράουλες, Βατόμουρα, Σταφύλια 100% 2-3 ppm O3, συνεχώς ή για μερικές ώρες κάθε μέρα
Μήλα Αρκετές ημέρες 1.95 cm3 O3/m3
Πατάτες 6 μήνες 3 mg/L O3; 6-14°C; 93-97% RH
Αβγά 8 μήνες 0.6 ppm O3; 31°F; 90% RH
Τυριά 63 ημέρες 0.2 – 0.3 ppm O3

* Πηγή:Review of the Applications of Ozone for Increasing Storage Times of Perishable Foods,Ozone:Science and Engineering,Vol.4,pp.147-163,1982,Pergamon Press Ltd.

Το όζον επιτρέπεται να έρθει σε άμεση επαφή με τα τρόφιμα

Aυγουστος 13,1999 – Η FDA εκδίδει την οδηγία21CFR Μέρος 173.368 η οποία δίνει στο όζον GRAS άδεια χρήσης σε όλα τα κρέατα και πουλερικά.
Δεκέμβριος 23,1999 – Η FSIS εκδίδει τον τελικό νόμο για τη χρήση του όζοντος σε κρέατα και πουλερικά.
Δεκέμβριος 17,2002 – Η USDA εκδίδει την FSIS Οδηγία 7120.1 η οποία ονομάζει το όζον ωε Ασφαλές και Κατάλληλο μέσο στην παραγωγή κρεάτων και πουλερικών.